Jaarstukken 2019

Paragrafen

Bedrijfsvoering

Informatievoorziening

Onze informatievoorziening is essentieel voor de dienstverlening naar onze inwoners en voor de interne bedrijfsvoering. Voor alles wat we als gemeente doen is informatie nodig. Op het gebied van ICT zijn er diverse landelijke ontwikkelingen en wetgeving waarop wij onze informatievoorziening moeten aanpassen. Wij spelen hier op in door deze naar onze eigen gemeentelijke praktijk te vertalen. Een belangrijke wettelijke verplichting waar we in 2019 aan hebben gewerkt is de Omgevingswet, waarbij het aansluiten op het landelijke digitale stelsel een randvoorwaarde is.
In onze organisatie vormt zaakgericht werken de basis achter onze dienstverlening en interne bedrijfsvoering. In 2019 is het initiatief genomen tot een onderzoek over de wijze waarop wij vorm geven aan zaakgericht werken. Dit onderzoek is begin 2020 uitgevoerd
.
Als kleine gemeente kunnen we niet alles zelf doen daarom hebben we in 2019 nadrukkelijk gekeken bij welke initiatieven vanuit de VNG wij aan kunnen sluiten. Daarnaast zoeken we op het gebied van informatievoorziening ook de samenwerking met andere gemeenten in het noorden op.

Informatieveiligheid en privacy
Informatieveiligheid en privacy zijn cruciale randvoorwaarden in de dienstverlening richting onze inwoners en bedrijven. Hier zijn wij continue mee bezig, we streven naar maximale borging. Jaarlijks laten we een breed extern onderzoek uitvoeren naar de informatieveiligheid op een drietal aspecten: mens, processen en techniek. Ook in 2019 is dit onderzoek uitgevoerd en hebben we de nodige verbeteringen doorgevoerd. Daarnaast is in 2019 de ENSIA audit uitgevoerd. ENSIA is de  verantwoordingssystematiek waarbij de toetsing van diverse aandachtsgebieden rondom informatiebeveiliging is samengevoegd en gestroomlijnd tot één audit, wat de efficiëntie ten goede komt. De horizontale verantwoording over informatieveiligheid sluit aan op de gemeentelijke planning en control-cyclus. Hierdoor hebben we meer overzicht over de informatieveiligheid van onze gemeente.

De Baseline Informatiebeveiliging Gemeenten (BIG) is in 2019 vervangen door de Baseline Informatiebeveiliging Overheid (BIO). Dit vraagt ook van ons een aanpassing in de procedures rondom informatiebeveiliging. We werken aan het doorvoeren van deze wijzigingen. Bewustwording op het gebied van informatieveiligheid blijft een doorgaand proces. We hebben in 2019 de bewustwording binnen de organisatie verbetert door bijvoorbeeld het aanpassen van het opleidingsmateriaal, teams extra te instrueren en nieuw beleid met betrekking tot clean desk te implementeren en controleren. Daarnaast is in 2019 een aanzet gemaakt om de functie van Functionaris gegevensbescherming, om ook vraagstukken omtrent privacy goed te kunnen behandelen, beter te borgen.

Archief
Sinds enkele jaren is de gemeente zelf verantwoordelijk voor het toezicht op de archiefzorg en voeren wij jaarlijks een zelftoets op het archief uit. Uit de zelftoets over 2018 bleek dat er nog een aantal verbeterslagen te maken zijn op het gebied van archiefzorg. Om de benodigde verbeteringen te realiseren is er eind 2019 een medewerker aangetrokken.

Deze pagina is gebouwd op 05/29/2020 08:31:57 met de export van 05/29/2020 08:29:36