Ontwikkelingen
- Duurzaamheidsvisie
De gemeenteraad heeft de ambitie uitgesproken om een duurzaamheidsvisie op te stellen. Belangrijke voorwaarde is dat de duurzaamheidsvisie in nauwe samenwerking met de samenleving wordt opgezet. Eind 2018 is adviesbureau RoyalHaskoning aangetrokken om de gemeente te ondersteunen bij het proces van de duurzaamheidsvisie. De eerste helft van 2019 heeft zich met name gericht op het verzamelen van input voor de duurzaamheidsvisie uit de samenleving. De tweede helft van 2019 stond in het teken van richtinggevende keuzes maken door de raadscommissie Ruimte & Groen. In de duurzaamheidsvisie zijn de volgende uitgangspunten en thema's benoemd: 1) verduurzaming is voor iedereen betaalbaar en behapbaar, 2) met elkaar en lokaal, 3) opbrengsten in de regio houden en 4) integraliteit en koppelkansen met andere ontwikkelingen. Deze uitgangspunten gelden voor de volgende vier thema’s in de visie: duurzame elektriciteit, duurzame warmte, circulaire economie en voedsel. De gemeenteraad heeft op 23 april 2020 de Duurzaamheidsvisie vastgesteld. Inmiddels werken we aan het uitvoeringsprogramma voor de Duurzaamheidsvisie. Dit uitvoeringsprogramma bieden we de raad voor de zomer aan.
- Regionale Energiestrategie
Drenthe is één van de 30 regio's in Nederland die een Regionale Energiestrategie (RES) ontwikkelt. Doel is om vanuit de RES een bijdrage te leveren aan de landelijke doelstelling uit het Klimaatakkoord om in 2030 gezamenlijk 35 TWh grootschalige hernieuwbare elektriciteit op land op te wekken. De RES is een gezamenlijk product van alle Drentse gemeenten, waterschappen en de provincie. Daarnaast zijn er diverse belangen organisaties bij de RES betrokken. De concept RES-regio Drenthe wordt in mei 2020 ter vaststelling aan de gemeenteraad aangeboden. In februari 2021 bieden wij vervolgens de RES 1.0 ter vaststelling aan de gemeenteraad aan.
- Warmtetransitie
Elke gemeente in Nederland moet eind 2021 beschikken over een vastgestelde warmtetransitievisie en over wijkuitvoeringsplannen van de wijken die voor 2030 van het aardgas gaan. In een dergelijke visie moeten gemeenten de koers bepalen om in 2050 te beschikken over aardgasvrije wijken. Ter voorbereiding daarop heeft de gemeente een warmteverkenning laten uitvoeren en hebben we meegedaan aan de sprintsessie Warmtetransitie van de provincie Drenthe. Vanuit de Rijksoverheid is voor elke gemeente in Nederland budget beschikbaar gesteld voor de warmtetransitievisie en wijkuitvoeringsplannen. Midden-Drenthe heeft bijna €240.000 toegekend gekregen.
Wat hebben we bereikt?
- Duurzaamheidsvisie
- We hebben belangrijke input voor de duurzaamheidsvisie uit de samenleving opgehaald. Alle input is verwerkt in het participatiedocument.
- de raadscommissie Ruimte & Groen heeft op basis van een keuzedocument richting gegeven aan de duurzaamheidsvisie. De richtingen zijn verwerkt in de ontwerp-duurzaamheidsvisie.
- De ontwerp-duurzaamheidsvisie is ter inzage gelegd.
- Regionale Energiestrategie
- Informeren raadsleden over de inhoud en het proces over de RES
- Vanuit de gemeente Midden-Drenthe is er zowel bestuurlijk als ambtelijk meegedacht en input geleverd voor het RES proces en de concept RES.
- Warmtetransitie
- Eerste inzichten/verkenning in de (on)mogelijkheden van aardgasvrije wijken en de contouren van de Warmtetransitievisie.
- Uitvoeringsbudget voor de komende 2 jaren om de warmtetransitievisie en wijkuitvoeringsplannen vorm te geven.
Wat hebben we daarvoor gedaan?
- Duurzaamheidsvisie
- Participatieproces
Er is een werkatelier met collega's georganiseerd. Ook zijn drie dialoogsessies over zon- en windenergie georganiseerd in de kernen Smilde, Westerbork en Beilen. Inwoners en ondernemers konden hier een mening en visie geven over zon- en windenergie. Er waren zo'n 200 belangstellenden. Daarnaast zijn in samenwerking met het proces voor de omgevingsvisie straatinterviews georganiseerd waarbij de mening aan het winkelend publiek is gevraagd over leefbaarheid en duurzaamheid. Dezelfde vragen zijn via een enquête online gepubliceerd. In totaal zijn er 500 interviews en gesprekken afgenomen. Daarnaast is er een gesprek geweest via het OSO met ouderen over het onderwerp duurzaamheid. Verder is een kinder-atelier georganiseerd waarbij leerlingen van De Wegwijzer uit Westerbork collages hebben gemaakt over hoe zij duurzaamheid zien. Ook zijn er werkateliers met stakeholders georganiseerd, waarbij gezamenlijk de uitgangspunten en de thema's voor de duurzaamheidsvisie zijn bepaald. Alle input is verwerkt in een participatiedocument.
- Keuzes en ter inzage legging
Op basis van het participatiedocument is een keuzedocument gemaakt op basis van de belangrijkste issues. Dit keuzedocument is op 17 oktober opiniërend besproken met de raadscommissie Ruimte & Groen. De richtinggevende uitkomsten zijn verwerkt in de ontwerp-duurzaamheidsvisie. De duurzaamheidsvisie is van 21 november 2019 tot en met 10 januari 2020 ter inzage gelegd. De duurzaamheidsvisie wordt in het eerste kwartaal van 2020 ter vaststelling aangeboden aan de gemeenteraad.
- Regionale Energiestrategie
In samenwerking met de werktafel RES is een bijeenkomst voor raadsleden georganiseerd over het proces en de inhoud van de Regionale Energiestrategie. Bijna alle raadsfracties waren bij deze avond vertegenwoordigd. Bestuurlijk is deelgenomen aan de Drentse Energietafel, ambtelijk is deelgenomen aan de Werktafel.
- Warmtetransitie
- Bureau RoyalHaskoning heeft een warmteverkenning uitgevoerd voor de gemeente. In deze verkenning zijn mogelijke alternatieven voor wijken aangegeven voor het op termijn aardgasvrij wonen. Als vervolg daarop heeft Midden-Drenthe meegedaan aan de sprintsessie Warmtetransitie van de provincie. De sprintsessie is samen met de gemeente Assen, de provincie en een aantal adviesbureaus georganiseerd. In nauwe samenwerking met stakeholders zijn een aantal mogelijkheden verkend en benoemd. Deze gaat de gemeente in een later stadium samen met stakeholders uitwerken.
- Voorstel is om de bijdrage van €240.000,- vanuit de RIjksoverheid voor de Warmtetransitievisie en Wijkuitvoeringsplannen via de jaarrekening 2019 te labelen voor deze werkzaamheden.