Ontwikkelingen
- In de raadsvergadering van 27 juni 2019 is de beleidsnota bewegen en leefstijl 2019-2023, "Met elkaar bewegen naar een gezonde toekomst" vastgesteld.
Wat hebben we bereikt?
- Het beleid wordt voor een groot deel uitgevoerd door het team Gezond in Midden-Drenthe (GIMD). Het team maakt jaarlijks een plan van aanpak. In 2019 is een plan van aanpak geschreven voor de periode vanaf vaststelling van het beleid in 2019 tot de zomer van 2021.
- Het team werkt aan thema's die voortkomen uit het beleid:
- Bewustwording leefstijl
- Versterken sportverenigingen
- Tegengaan overgewicht
- Bewegen stimuleren
- Eenzaamheid verminderen
- In 2019 zijn vertegenwoordigers vanuit het primair onderwijs en gemeente met elkaar in gesprek gegaan met als doel om het bewegingsonderwijs een impuls te geven. Het streven is onder andere om in het schooljaar van 2020-2021 geschoolde vakleerkrachten in te gaan zetten op alle basisscholen in de gemeente Midden-Drenthe.
- Ook doet Midden-Drenthe mee aan het Drentse project "Aan de slag met preventie". Dit project is erop gericht om de gezondheid van de Drenten te bevorderen. Vanuit dit project is er in Midden-Drenthe onder andere voor gekozen om de interventie gezondheidsambassadeurs in te gaan zetten in het jaar 2020.
- Vanaf 2017 is er in Westerbork een netwerk "Gezond in Westerbork" en zijn er twee netwerkbijeenkomsten in 2019 geweest. Vanuit dit netwerk is onder andere de publieksactie "blijf in contact" ontstaan. Deze actie is erop gericht om mensen zich bewust te laten worden van hun sociale contacten (netwerken) en het onderhouden daarvan. Deze actie wordt voortgezet in 2020.
- In 2019 heeft de gemeente het actieprogramma 1 tegen eenzaamheid ondertekent. In het jaar 2020 wil de gemeente komen tot een plan van aanpak ten aanzien van het thema eenzaamheid in de gemeente. De voorbereiding om een plan te maken, is gestart in 2019. De gemeente wordt hierin ondersteund vanuit het ministerie van VWS.
Wat hebben we daarvoor gedaan?
- De huidige interventies gericht op het stimuleren van een gezonde leefstijl worden zoveel mogelijk voortgezet. Van alle interventies die er op dit moment zijn, is het uiteindelijk wel het streven dat de activiteiten geborgd worden door de aangehaakte partijen zelf.
- Naast de huidige aanpak gaat het team Gezond in Midden-Drenthe veel meer inzetten op verbinden, samenwerken en het aanjagen van initiatieven. Om dit te doen, gebruiken de teamleden hun al opgebouwde netwerk. De focus van het team komt dus meer te liggen op verbinden, stimuleren, meedenken en aanjagen dan op het daadwerkelijk uitvoeren van activiteiten. Dit is een proces dat tijd vraagt en dat wordt begeleid door een coördinator die eind 2019 is begonnen.
- In 2019 is er een goede samenwerking geweest met de GGD Drenthe. Vanuit het Drentse project “aan de slag met preventie” wordt gebruik gemaakt van de kennis, kunde en advies van de GGD. Bijvoorbeeld ten aanzien van thema’s als eenzaamheid, het tegengaan van middelengebruik en gezonde leefstijl is de adviseur gezondheidsbevordering betrokken. Maar ook als het gaat om thema’s als gezonde leefomgeving adviseert de GGD. Dit is bijvoorbeeld van belang bij het tot stand komen van de omgevingsvisie. Ook heeft de GGD een adviserende rol als het gaat om regionale opgaven op het gebied van preventie.