Ontwikkelingen
- In 2019 is een veiligheidsanalyse uitgevoerd. De veiligheidsanalyse van 2019 en andere data (waaronder een enquête onder inwoners en politie-rapportages) zijn vertaald in het door de Raad vast te stellen Integraal Veiligheidsplan (IVP) 2020 – 2023. Dit plan is in samenwerking met de gemeente Meppel en Westerveld voorbereid om meer eenduidigheid in planvorming te krijgen voor Zuidwest-Drenthe. Het ligt in de planning om het plan in het eerste kwartaal van 2020 ter vaststelling aan de raad voor te leggen.
- Het eind 2017 vastgestelde VTH-beleid blijft in beginsel de basis voor ons handelen. Tegelijkertijd is op basis van onderzoek door Berenschot vastgesteld dat de huidige capaciteit en de ambitie onvoldoende op elkaar aansluiten. In 2020 wordt inzichtelijk gemaakt op welke wijze we ambities van de raad en daarvoor noodzakelijke formatie op elkaar laten aansluiten.
- Ondermijning is een steeds groter wordend thema, ook in de lokale politiek. Bestuurders en organisatie krijgen hier mee te maken als gevolg van het werk dat zij verrichten. In 2020 gaan we nader bekijken hoe we voor de uitoefening van onze publieke taak zorgen voor een intrinsiek veilige woon- en werkomgeving. Hiertoe is in 2019 een Ondermijningsbeeld Zuidwest Drenthe opgesteld.
Wat hebben we bereikt?
- Vanuit het taakveld Openbare Orden en Veiligheid hebben we gewerkt aan een intrinsiek veilige, duurzame en prettige samenleving voor inwoners, ondernemers en recreanten in de gemeente Midden-Drenthe. Hiervoor is het Integraal Veiligheidsplan 2015-2018 gehanteerd.
- Het Integraal Veiligheidsplan 2020 – 2023 is samen met twee buurgemeentes in 2019 in concept opgesteld, zodat er voor deze drie gemeentes in Zuidwest Drenthe een eenduidig veiligheidsplan ligt. Na vaststelling door de raden wordt dit de basis voor het uitvoeringsprogramma.
- Er is in 2019 een Ondermijningsbeeld opgesteld voor het gebied Zuidwest Drenthe, dat is vastgesteld in het gezamenlijk Driehoeksoverleg.
- Evenementen en alcohol: op basis van prioritering aan de hand van risico factoren is in 2019 toezicht uitgeoefend op grote evenementen.
- Overlast: zoals in de jaarrekening 2018 reeds vermeld is de ervaren overlast van GGZ Duurzaam verblijf blijvend op de agenda geplaatst.
- Aanpak jeugdgroep: samen met de ketenpartners uit de jeugdzorg is in 2019 gestart met een groepsaanpak van een groep overlast veroorzakende jeugd.
- Oud en nieuw: in 2019 is opnieuw geïnvesteerd in een veilige en gezellige overgang van 2019 naar 2020. De discussie over vuurwerk, carbidschieten en veiligheid blijft, evenals in 2018, voortduren. Mede door de inzet van toezichthouders in het voortraject en op oudejaarsdag, maar met name ook door de opstelling van de inwoners van onze gemeente, is de jaarwisseling in onze gemeente zonder grote incidenten verlopen, waarbij de schade aan gemeentelijke eigendommen beperkt is gebleven.
Wat hebben we daarvoor gedaan?
- Op basis van samenwerking en zorgvuldige afstemming met de gemeenten Meppel en Westerveld is het concept-IVP 2020-2023 opgesteld voor de drie gemeenten, zonder daarbij afbreuk te doen van de “couleur locale”.
- Voor het gebied Zuidwest Drenthe is een Ondermijningsbeeld opgesteld met ondersteuning van het multidisciplinair Regionaal Informatie- en ExpertiseCentrum. In de intergemeentelijke Driehoek (waarin naast vijf gemeentes, ook de politie en het Openbaar Ministerie vertegenwoordigd zijn) is dit Ondermijningsbeeld vastgesteld.
- Middels een raadsinformatiebijeenkomst is de raad op de hoogte gesteld van de inhoud van het ondermijningsbeeld in Midden Drenthe en is hierover nadere uitleg gegeven.
- Evenementen en alcohol: op basis van risicofactoren is het toezicht geprioriteerd, waardoor een 1/3 van alle grote evenementen toezicht is gehouden. Hieruit zijn geen grote tekortkomingen naar voren gekomen. Eventueel geconstateerde tekortkoming zijn in goed overleg met de organisatoren opgelost.
- Overlast: samen met de ketenpartners zijn gesprekken gevoerd met de GGZ om de overlast te doen afnemen; hierbij is gewerkt aan een samenwerkingsovereenkomst om tot heldere afspraken te komen.
- Aanpak jeugdgroep: op basis van het zogenaamde zeven-stappenmodel is een inventarisatie gemaakt van de jeugdgroep, waarbij de deelnemers in beeld zijn gebracht. Op de deelnemers is een persoonsgerichte (maatwerk)aanpak van toepassing, welke in nauwe samenwerking tussen politie, jeugdwerkers, zorgmedewerkers en adviseurs van de gemeente tot stand is gekomen.
- Oud en nieuw: met name in Hoogersmilde zijn diverse gesprekken gevoerd met dorpsbewoners in een tweetal bijeenkomsten, om de overlast tijdens de jaarwisseling te beperken. Dit zal in de komende jaarwisseling een vervolg krijgen.