Jaarstukken 2019

Taakvelden

Crisisbeheersing en Brandweer

Ontwikkelingen

  • Brandweerzorg

De brandweerposten hebben nog voldoende vrijwilligers om goede hulp te verlenen, maar vooral overdag begint dit meer te knellen. Het is een landelijke tendens dat vrijwilligers niet meer voor ‘het leven vrijwilliger zijn’. Gelet op een aantal maatschappelijke ontwikkelingen (krimp/vergrijzing) zal dit effect wellicht nog sterker zijn. Dit betekent dat het huidige model van brandweerzorg steeds meer onder druk komt te staan. Naast deze maatschappelijke ontwikkelingen nemen de technologische ontwikkelingen steeds sneller toe. Al deze ontwikkelingen geven voor de VRD aanleiding om continu te kijken of en waar verbetering nodig is, met als uiteindelijk doel de burger zo goed en efficiënt mogelijk te helpen.

  • Rampenbestrijding & crisisbeheersing

De VRD blijft zich samen met de ketenpartners inzetten om de functionarissen die een rol hebben in de rampbestrijding- en crisisbeheersing op te leiden, te trainen en te oefenen. Dit gebeurt op een wijze die aansluit op de behoeften van de functionarissen en de ontwikkelingen in de maatschappij (bijvoorbeeld terrorismebestrijding). Het blijkt moeilijk te zijn om tot gezamenlijke oefeningen te komen en voorbereidingen op planvorming staan onder druk. De VRD wil zich de komende jaren inzetten om de voorbereiding op rampen en crises met alle netwerkpartners weer een nieuwe impuls te geven. Temeer omdat crises zich (ook) steeds ontwikkelen; van een klassiek fysiek incident gaan we steeds vaker naar een complex probleem dat het maatschappelijk leven in zijn geheel aantast.

  • Meldkamer Noord-Nederland

Veiligheidsregio Drenthe is één van de zeven partners die samen de Meldkamer Noord-Nederland vormen. Samen met politie, ambulancediensten en de veiligheidsregio‘s Groningen en Fryslân, wil de VRD de meldkamer voorbereiden op de toekomst.

  • Omgevingswet

De komst van de Omgevingswet in 2021 heeft gevolgen voor bijvoorbeeld de advisering rond (ver)bouw van objecten door de brandweer en bij evenementen door brandweer en GHOR. Tot de inwerkingtreding van deze nieuwe wet geeft de VRD invulling aan haar advies- en toezichtstaak. Daarnaast zijn er gemeenten die vooruitlopend op de inwerkingtreding van de nieuwe wet de komende jaren gaan experimenteren. De VRD ziet kansen en wil gemeenten hierin ondersteunen.

Wat hebben we bereikt?

  • Brandweerzorg

In 2019 is gewerkt aan inzicht, bewustwording en visie door:

  1. een data-analyse uit te voeren om inzicht re krijgen in de beschikbaarheid van vrijwilligers.
  2. een proeftuin te starten voor het werven van nieuwe postleden "nieuwe stijl"
  3. invulling te geven aan de proef "brandweerchauffeur" op een aantal posten
  4. het verder uitrollen van "uitruk op maat"
  • Rampenbestrijding & crisisbeheersing

In 2019 is de samenwerking aan crisisbeheersing verbeterd door:

  1. het uitvoeren van het project "Samen werken aan Crisisbeheersing in Drenthe
  2. de GRIP-situaties te evalueren
  3. diverse oefeningen te organiseren
  • Meldkamer Noord-Nederland

In 2019 zijn de volgende stappen gezet:

  1. er is gewerkt aan de overdracht van de meldkamer naar de landelijke meldkamersamenwerking per 1 januari 2020
  2. het personeelsbeheer is overgegaan naar de politie als werkgever
  • Omgevingswet

In 2019 zijn de volgende activiteiten georganiseerd:

  1. het symposium "Bouwstenen Omgevingswet" voor gemeenten en externe partijen
  2. deelname van de VRD aan de werkgroepen DSO en vergunningverlening binnen de provinciale samenwerking
  3. er zijn presentaties gegeven aan gemeenten over het omgevingsplan

Wat hebben we daarvoor gedaan?

Naast de hierboven genoemde zaken heeft de VRD onder andere het volgende gedaan.

  • Calamiteiten en crises

De brandweer heeft in 2019 wederom opgetreden bij diverse calamiteiten en crises. In 2019 hebben zich in Midden-Drenthe 2 GRIP-situaties (branden bij Noblesse en Attero) voorgedaan. Daarnaast heeft de VRD ondersteuning geboden bij de boerenprotesten.

  • Team Brandonderzoek Noord en palletkachelbranden

De afgelopen twee jaar zijn in Groningen, Friesland en Drenthe zeventig branden geweest met pelletkachels. Dat blijkt uit onderzoek van Team Brandonderzoek Noord-Nederland (TBO), waar het televisieprogramma Kassa aandacht aan heeft besteed in 2019. De Nederlandse Haarden- en Kachelbranche (NHK) zegt dat er sinds de introductie van subsidie voor pelletkachels in 2016 waarschijnlijk honderden branden waren in het hele land. Mede dankzij het onderzoek van TBO heeft dit onderwerp landelijke aandacht gekregen.

  • Online zelfcontrole Brandveiligheid

Vanaf maart 2019 is gestart met de uitrol van de Online Zelfcontrole Brandveiligheid (OZB). De online zelfcontrole brandveiligheid biedt de gebruiker de mogelijkheid om zelf zijn controle op brandveiligheid uit te voeren. Deze zelfcontrole vindt plaats aan de hand van een digitale vragenlijst. Met deze werkwijze wordt de verantwoordelijkheid voor brandveiligheid neergelegd bij de gebruiker en vergroot het de bewustwording rond brandveilig ondernemen. De OZB wordt toegepast bij objecten met een laag risico. Doordat de gebruiker zelf de controle op brandveiligheid uitvoert, kan Veiligheidsregio  Drenthe meer aandacht besteden aan objecten met een hoger risico.

Lasten & baten

Lasten

€ 1.844

84,6 %

Baten

€ 6

31,5 %

ga terug
Deze pagina is gebouwd op 05/29/2020 08:31:57 met de export van 05/29/2020 08:29:36