Jaarstukken 2019

Paragrafen

Transities

Beleid

Programma Sociaal Domein
Het programma Sociaal Domein Midden-Drenthe 2019 -2022 heeft drie overkoepelende doelen waaraan gewerkt wordt. Namelijk:

  1. Het verhelderen en innoveren van structuren en systemen voor meer inzicht en samenwerking zodat de efficiency in het werk verbeterd wordt
  2. Meer ‘naar de voorkant komen’, de centrale focus op het vergroten van ‘normaal, gelukkig en gezond’ en daarmee op preventie
  3. Een betere beheersing van de kosten

De programma aanpak wordt in schema weergegeven door de driehoek Bedrijfsvoering- Beleid- Budget:

                                                                              Beleid

                                Bedrijfsvoering                                                    Budget

Verschillende onderdelen uit het programma zijn van start gegaan na vaststelling door het college in juli 2019. De doelen zijn uitgewerkt naar vijftien opgaves, activiteiten en projecten.
Een aantal vacatures is ingevuld en de desbetreffende medewerkers zijn aan de slag gegaan met hun opgave. Daarnaast heeft 2019 in het teken gestaan van veel voorbereiding. In samenwerking met huisartsen is een proces uitgezet voor het aannemen van een praktijkondersteuner POH Jeugd. Hetgeen geleid heeft tot een vacature begin 2020. Niet alle budgetten voor 2019 zijn in datzelfde jaar ingezet. Met de gekozen programmatische aanpak zullen de budgetten in de loop van het programma alsnog ingezet worden voor het beoogde doel.  

Programma GGZ
In 2019 heeft de gemeenteraad in het kader van het uitvoeringsprogramma Geestelijke GezondheidZorg(GGZ) extra middelen beschikbaar gesteld. Met deze extra middelen hebben we extra beleidscapaciteit ingehuurd om daarmee uitvoering te geven aan:

  • het plan Personen met Verward gedrag;
  • de voorbereiding op de Verplichte wet GGZ;
  • de nieuwe Wet Zorg en Dwang, en;
  • een Optimaal leven-team in onze gemeente.

Inmiddels hebben we het Regioplan Beschermd wonen(Bw) en maatschappelijke opvang vastgesteld en zijn we gestart met de voorbereiding om in 2021 als regiogemeente een lokale uitvoering van Bw tot stand te brengen.

Beleid (aantallen)

Participatiewet
In de tabel en grafiek hieronder staat het verloop van het aantal uitkeringen op grond van de Participatiewet  over 2019 opgenomen. Uit de tabel blijkt dat het gemiddeld aantal uitkeringen in de loop van het jaar licht stijgt, waarna het in het derde tertiaal weer op het niveau van 1 januari komt. De instroom stijgt na een daling in de zomerperiode weer enigszins. Dit wordt veroorzaakt door seizoensinvloeden. De uitstroom laat een licht dalende lijn zien.

In onderstaande tabel is te zien hoeveel mensen er in de betreffende periode op basis van een loonkostensubsidie bij een werkgever aan het werk zijn. Hier gaat het om de doelgroep mensen met een arbeidsbeperking. Deze doelgroep werkt in een zogenaamde afspraakbaan.

Vanaf september 2018 houden we bij hoeveel statushouders er een taalstage volgen. Dit is een stage bij een werkgever, waar de aandacht met name ligt op het verwerven van de taal. In de periode september – december 2018 waren dit er 26.

In onderstaande tabel is te volgen hoeveel mensen er gemiddeld in de betreffende periode parttime werken, waarbij het noodzakelijk is om aanvullende bijstand te verstrekken. Hier gaat het met name om de doelgroep alleenstaande ouders, die vanwege de zorg voor de kinderen niet in staat zijn om fulltime te werken.

Met het bijhouden van onderstaande gegevens wordt inzichtelijk gemaakt wat de impact is van onze consulenten werk en de accountmanagers. Het doel van de consulenten werk is om uitstroom uit de uitkering te realiseren. Soms is het noodzakelijk om hiervoor eerst een werkervaringsplaats of een proefplaatsing aan te bieden. Dit zien wij als een mooie opstap naar werk. Daarnaast kunnen we zien hoeveel niet-uitkeringsgerechtigden er door ons toedoen werk krijgen. En tot slot staat onder ‘Plaatsing’ hoeveel personen er parttime of fulltime werk hebben verkregen.

WMO
Binnen de WMO kennen we een aantal verschillende voorzieningen. Voor alle voorzieningen geldt dat het gebruik in 2019 is toegenomen.

Rolstoelen, hulpmiddelen

Uit de tabel blijkt dat het gebruik van het aantal hulpmiddelen in 2019 met zo’n 10% is gestegen.

Huishoudelijke hulp

Uit de tabel blijkt dat het beroep op huishoudelijke hulp in 2019 behoorlijk is gestegen (+25%). Dit wordt veroorzaakt door de invoering van het abonnementstarief en de toenemende vergrijzing. In de tabel hierna staat het aantal aanvragen 2019 ten opzichte van 2018 opgenomen.
In de grafieken daarna wordt inzichtelijk gemaakt dat de toename zich vooral voordoet bij Hulp bij het huishouden (in natura)1.


Ondersteuning en begeleiding

Uit de tabel blijkt dat het beroep op begeleiding (ZIN) met zo’n 10% is gestegen tot 547 en dat het aantal PGB’s met een kleine 2% is toegenomen tot 122.

In onderstaande tabel is inzichtelijk gemaakt wat de ontwikkeling binnen de verschillende interventieniveaus (4-8) is. Hieruit blijkt dat de toename zich vooral voordoet in interventieniveau 5 (+ 31; +9%) en interventieniveau 6 (+ 10; + 25%).

Uit de cijfers blijkt een stijging van het aantal Wmo voorzieningen en verstrekkingen. Het beeld van deze stijging in het aantal maatwerkvoorzieningen is zowel landelijk als regionaal. De oorzaken zijn divers maar vooral gelegen in autonome ontwikkelingen zoals de (dubbele)vergrijzing, het rijksbeleid dat er op gericht is dat mensen langer zelfstandig moeten blijven wonen, de invoering van het abonnementstarief, de zorg en aandacht voor kwetsbare ouderen en de mate van zelfredzaamheid.

Jeugdhulp

Uit de tabel blijkt dat het beroep op de jeugdhulp in 2019 na een daling in de eerste drie kwartalen in het vierde kwartaal weer uitkomt op het niveau van eind 2018. Het aantal PGB’s is met 10% gestegen tot 55. In onderstaande grafiek is het verloop over de verschillende interventieniveaus in beeld gebracht. Binnen de interventieniveaus 5, 7 en 8 is sprake van een stijging.

De meeste niveau 5 vragen kwamen van de huisartsen. Binnen onze gemeente zijn veel kinderen met psychiatrische problematiek. Dit trekt een zware wissel op de ouders en vraagt regelmatig opvang van hun kind in de weekenden om zo druk en spanningen van de thuissituatie af te halen.
De uithuisplaatsingen van een aantal kinderen zijn van invloed op de cijfers. We hebben ook voor het eerst sinds de transitie van 2015 een kind gesloten zitten bij Elker.

Doorkijkje 2020:
Preventie komt moeilijk van de grond.  Hoop dat komst POH Jeugd een gunstig effect zal hebben mbt de huisartsen. Eerste kwartaal 2020 is extra zorg ingezet vanwege thuiszittende kinderen, als vervolg van het coronavirus, met forse psychiatrische stoornissen.

Deze pagina is gebouwd op 05/29/2020 08:31:57 met de export van 05/29/2020 08:29:36