Risico's
Het BBV heeft als spelregel opgenomen dat de gronden gesplitst moeten worden in BIE-complexen en Materiële Vaste Activa (MVA) . De BIE complexen zijn de gronden die in exploitatie zijn genomen en waarvoor de raad een exploitatieopzet heeft vastgesteld. De gronden die vallen onder MVA zijn aangekocht met de insteek om in de toekomst in ontwikkeling te worden genomen.
BIE-complexen
De BIE-complexen hebben te maken met risico's zoals rente, kostenstijgingen en vertraging in de verkoop van de kavels. Dit kan leiden tot een lager eindresultaat maar hoeft niet meteen tot een verlies te leiden.
Indien een BIE-complex op basis van de geactualiseerde dynamische kostprijsberekening een tekort verwacht dan is dit tekort door een bijdrage in de voorziening bouwgrond afgedekt. In 2019 zijn er 4 complexen met een mogelijk toekomstig tekort. Het saldo van de voorziening bouwgrond bedraagt circa € 244.000. Naast de verplichte winstneming is bij de overige plannen nog een winst potentie aanwezig van circa € 1,3 miljoen.
De conclusie is dat de risico’s in de BIE-complexen zeer gering zijn.
MVA
De boekwaarde van de Materiële Vaste Activa mag niet hoger zijn dan de marktwaarde.
Voor de strategische gronden = de oude nog niet in exploitatie genomen gronden heeft het BBV een uitzondering gemaakt. Deze gronden mogen tot en met 31 december 2019 een hogere boekwaarde hebben dan de marktwaarde. Voor gronden die beoogd zijn voor woningbouwontwikkeling is een aanvullende uitzondering gemaakt. De gronden voor bedrijfsgrond moeten wel worden afgewaardeerd. De gronden voor Ossebroeken II zijn gewaardeerd in overeenstemming met de regels. Het te nemen verlies wordt ten laste gebracht van het weerstandsvermogen bouwgrond. Dit is te zien in de paragraaf onder kopje winst en verliesneming
Het zelfde geldt voor de verspreide gronden met boekwaarden. Hier moet ook jaarlijks de marktwaarde toets plaatsvinden. Ook hier leidt een lagere marktwaarde tot een afwaardering van de boekwaarde. Voor 2019 is dit niet toepassing.